alt 
Καλεσμένοι στον εορτασμό της 87ης επετείου από την ίδρυση του Φ.Ο.Β., ο μη κερδοσκοπικός Οργανισμός Ειδικής Μέριμνας και Προστασίας Μητέρας και Παιδιού  «Κιβωτός του Κόσμου» και οι αγαπητοί ιδρυτές του, Χιώτες,  π. Αντώνιος Παπανικολάου και η πρεσβυτέρα του Σταματία Γεωργαντή  για να μας δώσουν το μήνυμα του εθελοντισμού σαν πράξη ζωής, και προσφοράς στο συνάνθρωπο ως έκφραση της «εν Χριστώ αγάπης».
 
Ο πρόεδρος του Φ.Ο.Β παρουσίασε την πρεσβυτέρα Σταματία Γεωργαντή που ήταν παρούσα στην σημερινή εκδήλωση μιας που ο π. Αντώνιος Παπανικολάου ήταν προσκεκλημένος ομιλητής στην Ακαδημία Αθηνών.
 alt
Η πρεσβυτέρα Σταματία Γεωργαντή είναι κόρη του Μιχάλη Γεωργαντή και της Μανθούλας Μαμαλή και εγγονή του Μανώλη Γεωργαντή που μεγάλωσαν στα Γιωργαντίδικα στο Βροντάδο. Από μικρή η Σταματία γαλουχήθηκε στα χριστιανικές παραδόσεις και έκανε πράξη της τις αλήθειες του Ευαγγελίου για την Αγάπη στον πλησίον. Χρόνια πολλά πριν ο Θεός την καλέσει για πρεσβυτέρα, η Σταματία διακονούσε στο κατηχητικό έργο της εκκλησίας και ήταν πολύτιμος συνεργάτης του αείμνηστου θεολόγου Ευάγγελου Αλιβάνογλου. Ήταν παρούσα σε συγκεντρώσεις και εξορμήσεις των Χριστιανικών Μαθητικών Ομάδων και διετέλεσε ομαδάρχης και αρχηγός στις κατασκηνώσεις της Πνευματικής Εστίας «Ο Αλέξανδρος Γκιάλας» στον Προφήτη Ηλία στα Θυμιανά.
Διακόνησε για λίγο στο Ραδιοφωνικό Σταθμό της εκκλησίας της Χίου και από το 1998 βρέθηκε στην Αθήνα κοντά στο σύζυγό της π. Αντώνιο Παπανικολάου, που το Μάρτιο του 1998 χειροτονήθηκε διάκονος και τον Απρίλιο του ίδιου έτους σε πρεσβύτερο αναλαμβάνοντας τη διακονία του Ιερού ναού του Αγ. Γεωργίου στην Ακαδημία Πλάτωνος  στον Κολωνό και παράλληλα υπεύθυνος του κέντρου Νεότητας της εκκλησίας.
Από κοντά η πρεσβυτέρα στα πρώτα εκείνα σκιρτίματα της αγάπης στα πρόσωπα των παιδιών που είχαν ανάγκη μιας φροντίδας, μιας συντροφιάς μιας αγκαλιάς. Και ήταν τόση η έγνοια, η φροντίδα και η Αγάπη που τα παιδιά πλήθηναν, οι μητέρες ζητούσαν καταφύγιο και ο Π. Αντώνιος με την πρεσβυτέρα αναζητούσαν και αναζητούν νέους τρόπους για να ικανοποιήσουν τις αυξανόμενες μέρα με τη μέρα ανάγκες. Και όσο προσέφεραν τόσο ο θεός συμπλήρωνε και άνοιγε δρόμους.
   
Η Κιβωτός ιδρύθηκε το 1998 από τον πατέρα Αντώνιο Παπανικολάου με σκοπό να αποτελέσει μια εστία φροντίδας, συμπαράστασης και ελπίδας για το μέλλον των παιδιών που βίωναν καθημερινά την εγκατάλειψη, το ρατσισμό και τον κοινωνικό αποκλεισμό σε μια από τις πιο υποβαθμισμένες περιοχές της Αθήνας ,την Ακαδημία Πλάτωνος.
alt
Η Κιβωτός συγκεντρώνει σήμερα περίπου 200 παιδιά, από βρέφη έως δεκαοκτώ ετών, σε μια πολυθρησκευτική και πολυπολιτισμική κοινότητα Τα 150 Ελληνόπουλα, μαζί με τα παιδιά από χώρες όπως η Ρουμανία, Βουλγαρία, Αλβανία, Ουκρανία, Ρωσία, Καζακστάν, Γκάνα, Αφγανιστάν και το Ιράκ, βιώνουν όλα μαζί αρμονικά τη στοργή και την ειρήνη της Κιβωτού που τους ανακουφίζει από τη φτώχεια, την πείνα, τις αρρώστιες , την εξαθλίωση, την εκμετάλλευση και την αγραμματoσύνη.
Εκτός των εθελοντών που φροντίζουν ανιδιοτελώς τις βασικές ανάγκες των παιδιών όπως σίτιση, ένδυση ψυχαγωγία, περίθαλψη, σxολική ένταξη, άλλοι εθελοντές τα διδάσκουν αφιλοκερδώς φροντιστηριακά μαθήματα , άλλοι τους παρέχουν επαγγελματική κατάρτιση, και όλοι, μαζί με την αγάπη των δωρητών και την αδιάκοπη φροντίδα και προσευχή του πατρός Αντωνίου, συμβάλλουν στην κοινωνική τους ένταξη και καταξίωση. 
Στόχος του πατρός Αντωνίου είναι να μην ιδρυματοποιηθούν τα παιδιά, αλλά να παραμένουν μαζί με τη μητέρα τους. Για να επιτευχθεί αυτός ο σκοπός οι άστεγες, αλλά και άπορες μητέρες ενισχύονται μηνιαίως με οικονομικά βοηθήματα, πληρώνοντας μισθώματα μικρών κατοικιών και δίδοντας οικονομικά βοηθήματα στις μητέρες αυτές για λογαριασμούς νερού και ηλεκτρικού ρεύματος, και ταυτόχρονα βρίσκοντας εργασία στη  μητέρα με απώτερο σκοπό να σταθεί στα πόδια της, να πάρει τη ζωή της στα χέρια της και την ευθύνη των παιδιών της.
Παρά τις σοβαρότατες ελλείψεις της Κιβωτού σε μέσα, υποδομές και πόρους, το έργο της είναι σημαντικό και έχει αναγνωρισθεί με εθνικές και παγκόσμιες διακρίσεις. Το 2003 η Κιβωτός βραβεύτηκε από τον τότε πρόεδρο της Δημοκρατίας κ Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο και από το Ευρωπαικό παρατηρητήριο ενάντια στο Ρατσισμό και την Ξενοφοβία, το 2004 από την UNESCO και το 2005 από τον νυν Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ Κάρολο Παπούλια ως μία από τις καλύτερες οργανώσεις στην Ελλάδα πάνω στη μέριμνα του παιδιού. Τέλος, το 2008 απονεμήθηκε βραβείο από την Ακαδημία Αθηνών στον Πατέρα Αντώνιο Παπανικολάου, ιερέα και ιδρυτή της «Κιβωτού του Κόσμου», για το εξαιρετικό εθελοντικό έργο που επιτελεί για τα άπορα και εγκαταλελειμμένα παιδιά.alt
Η Πρεσβυτέρα μας τόνισε την ανάγκη και άλλων υποδομών για να καλύψουν τις συνεχώς διογκούμενες ανάγκες ιδιαίτερα αυτή την περίοδο αλλά μας συμπλήρωσε ότι η αγάπη των εθελοντών και των απλών πολιτών στηρίζει αυτή την προσπάθεια που ευλογεί ο Θεός.
Σε πολλά σημεία της παρουσίασης  της πρεσβυτέρας το ακροατήριο με τα βίας συγκρατούσε τα δάκρυά του, ιδιαίτερα στα σημεία που προβλήθηκαν εικόνες από τη ζωή και τις δραστηριότητες της Κιβωτού όπου μιλούσαν τα παιδιά και οι εθελοντές.
 alt
Στην πρεσβυτέρα ο Φ.Ο.Β. δια του π. Διονυσίου Παπανικολάου, ιερέως στη Νέα Μονή, αδελφού του π. Αντωνίου παρέδωσε ως ένδειξη τιμής και ευγνωμοσύνης μικρή αναμνηστική πλακέτα.
Στο τέλος η κ. Αμπαζή συγκέντρωσε ότι η Αγάπη του κοινού ήθελε να προσφέρει στην «Κιβωτό του κόσμου», και μαζεύτηκε το ποσό των 1500€ που παραδόθηκε στην πρεσβυτέρα με την ευχή να τους δίνει ο Θεός δύναμη και κουράγιο να συνεχίσουν το έργο αυτό της Αγάπης.
Τις εκδηλώσεις τίμησαν με την παρουσία τους οι ιερείς μας π.Διονύσιος Παπανικολάου ως εκπρόσωπος του Σεβασμιωτάτου, π. Γεώργιος Λιαδής , π. Κήρυκας Φαράκλας, ο Βουλευτής Χίου Κωστής Μουσουρούλης, ο Νικόλαος Λεοντάρας ως εκπρόσωπος του Αντιπεριφεριάρχη Κ. Γανιάρη, η Δέσποινα Βλυσίδου από την Τοπική κοινότητα Βροντάδου, ο Πρόεδρος της ΠΕΚΕΒ Ισίδωρος Καστάνιας, ο πρόεδρος του Δεσμού του Φραγκομαχαλά Ιάκωβος Μπριλής, ο Ιωάννης Κοτσάνης ως εκπρόσωπος της ΕΒΑΤ, ο πρόεδρος της Προμηθευτικής Στρατής Γδύσης, ο Λυκειάρχης του Λυκείου Βροντάδου Νικόλαος Στείρος, ο πρόεδρος της Ένωσης Γονέων Ιωάννης Τζήκας, και πολύς κόσμος.

 

Θερμές ευχαριστίες στην Προμηθευτική Εταιρία του Δήμου Χίου και τον πρόεδρό της Στρατή Γδύση για την χορηγία των προσκλήσεων, και τον Αντώνιο Νικολάου για την επιμέλεια των αποσπασμάτων που αναφέρονται στην «Κιβωτό του κόσμου».