Το ΔΣ του Φιλοπροόδου Ομίλου Βροντάδου σας προσκαλεί στην πεζοπορική ιστορική περιήγηση του 1ου τμήματος της διαδρομής “Μονοπάτι Θυσίας Αίπους-1912”, που θα πραγματοποιηθεί με την καθοδήγηση του ερευνητή πεδίου και συνοδού αναβάσεων. κ. Γιώργου Χαλάτση, το Σάββατο 15 Νοεμβρίου 2014, και ώρα 09:00 π.μ., στα πλαίσια των επετειακών εκδηλώσεων της μάχης του Αίπους της 15ης Νοεμβρίου 1912.
Η προσέλευση των ενδιαφερομένων θα γίνει με ιδιωτικά μέσα στο τμήμα της οδού Πεσόντων, διακόσια μέτρα πριν τον Ι.Ν Αγίου Μακαρίου (σημείο 1), που υπάρχει η δυνατότητα στάθμευσης οχημάτων. Εκεί θα υπάρχει η γραμματεία της διοργάνωσης στην οποία μπορείτε να παραδώσετε προσωπικά αντικείμενα που θα παραλάβετε στο τέλος της ανάβασης.
Η επιστροφή θα πραγματοποιηθεί με λεωφορείο γύρω στις στις 12:30.
Υπενθυμίζουμε ότι για συμμετοχή χωρίς προβλήματα απαιτείται στοιχειώδης εξοπλισμός όπως: παπούτσια πεζοπορίας και σακίδιο πλάτης για τα εφόδια όπως : νερό, μπουφάν, γυαλιά, φωτογραφική μηχανή κλπ.
Για τον καλύτερο σχεδιασμό και συντονισμό της δράσης παρακαλούμε να δηλώσετε συμμετοχή αναφέροντας το ονοματεπώνυμο, το τηλέφωνό και τον αριθμό των ατόμων που θα συνοδεύετε είτε στο e-mail του ΦΟΒ ( f.o.vrontados@gmail.com) είτε στα τηλέφωνα 6972828236. 6977945900 & 6978242775 μέχρι την Τετάρτη 12/11/2014.
Λίγα λόγια για το “Μονοπάτι Θυσίας Αίπους-1912”
Το συγκεκριμένο τμήμα της ιστορικής διαδρομής μήκους δύο χιλιομέτρων και διάρκειας μιας ώρας περίπου είναι σύμφωνα με τις ιστορικές πηγές, αυτό που ακολούθησαν το ξημέρωμα της 15ης Νοεμβρίου 1912 οι πρωταγωνιστές της μάχης του Αίπους, στην προσπάθειά τους να αιφνιδιάσουν την τουρκική φρουρά και να καταλάβουν τη στρατηγική αυτή τοποθεσία.
Ξεκινά από τα “Πραντούνικα” (σημείο 2), την περιοχή του Αγίου Μακαρίου που στρατοπέδευσαν το απόγευμα της 14ης Νοεμβρίου 1912, ο 9ος λόχος του 1ου Συντάγματος πεζικού του λοχαγού Δημήτριου Μαυρομιχάλη, ο ουλαμός πολυβόλων του ανθυπολοχαγού Σπυρίδωνα Αθανασόπουλου και το άγημα πεζοναυτών του υποπλοίαρχου Ιωάννη Δεμέστιχα, υπό την γενική διοίκηση του λοχαγού Αριστείδη Κουβέλη. Οδηγοί τους στη δύσκολη και επικίνδυνη αυτή ανάβαση οι Βρονταδούσοι Γεώργιος Κάστανος, Λουκής Γέμελος, Δημήτριος Αρμενάκης, Σταμάτιος Μπαχάς κ.α.
Ακολουθώντας τα ίχνη τους μέσα στους ελαιώνες της περιοχής συναντάμε στα 300 μέτρα τα “Βρυσάκια”, (σημείο 3) την πέτρινη κρήνη που κάποτε ξεδιψούσε με το δροσερό νερό της τους περιπατητές, σηματοδοτώντας ουσιαστικά και την αρχή της ανάβασης. Και πράγματι, διανύοντας άλλα 100 μέτρα κάτω από τη σκιά των πεύκων, εμφανίζεται μπροστά μας ο επιβλητικός όγκος του Αίπους. Το τοπίο τραχύ, απόκρημνο με μεγάλες κλίσεις που υποχρεώνει τον πεζοπόρο σε συνεχείς αλλαγές πορείας κατά μήκος του ελικοειδούς μονοπατιού που οδηγεί στην κορυφή. Σε αποζημιώνει όμως η υπέροχη θέα τόσο του Βροντάδου και της πόλης της Χίου όσο και της απέναντι Μικρασιατικής ακτής από το στενό των Οινουσσών μέχρι την κορυφή του Κέρτη της Σάμου, των Φούρνων και της Ικαρίας.
Μετά από 40 λεπτά ανάβασης φτάνουμε στην κορυφή του οροπεδίου, το Καστέλι (σημείο 4).
Στρίβουμε αριστερά και ακολουθούμε το μονοπάτι που οδηγεί παράλληλα από ερειπωμένη μάντρα και απομεινάρια αρχαίου οχυρωματικού τείχους, στο σημείο που πρώτα πάτησαν οι Έλληνες στρατιώτε, το Μνημείο των Πεσόντων (σημείο 5) . Κάπου στο τμήμα αυτό της διαδρομής έπεσαν μαχόμενοι οι ήρωες Βασίλειος Στάικος, Γαβριήλ Κούκος, Νικόλαος Κλήμης, Μιχαήλ Μαρούλης, Ιωάννης Πολίτης και “ετάφησαν κατά χώραν” με πρωτοβουλία της Εκκλησιαστικής Επιτροπής του Αγίου Γεωργίου όπως αναγράφεται στο κενοτάφιο που υπάρχει στην περιοχή.
Με πρωτοβουλία της ίσιας Επιτροπής στήθηκε το Νοέμβριο του 1929 και το Μνημείο των Πεσόντων και τελείται από τότε την πρώτη Κυριακή μετά την 11η Νοεμβρίου, μνημόσυνο και τρισάγιο στη μνήμη “ΤΩΝ ΕΝΤΑΥΘΑ ΗΡΩΙΚΩΣ ΥΠΕΡ ΠΑΤΡΙΔΟΣ ΠΕΣΟΝΤΩΝ”.
Σύμφωνα με τις διαταγές του στρατιωτικού διοικητή κατοχής, συνταγματάρχη Νικολάου Δελαγραμμάτικα, με την κατάληψη της κορυφής ολοκληρωνόταν και η στρατιωτική επιχείρηση. Όχι όμως για το άγημα των πεζοναυτών που συνέχισε την προέλαση του προς το εσωτερικό χωρισμένο σε δύο τμήματα. Το ένα με επικεφαλής τον ανθυποπλοίαρχο Νικόλαο Ρίτσο, τράβηξε προς τις Κυμιές όπου σε μια αψιμαχία σε μάντρα της περιοχής Ρεικωπό τραυματίστηκε θανάσιμα, ενώ το άλλο με επικεφαλής τον υποπλοίαρχο Ιωάννη Δεμέστιχα συνέχισε την επέλασή του καταλαμβάνοντας το ύψωμα της Σελλάδας.
Στη Σελλάδα θα φτάσουμε και εμείς μετακινούμενοι με λεωφορείο για να παρακολουθήσουμε τον τερματισμό του “Δρόμου Θυσίας Αίπους-1914”, την απονομή των αναμνηστικών σε αθλητές και πεζοπόρους και την ξενάγηση από τον μελετητή πεδίου κ. Μανώλη Ρωξάνα, στις θέσεις μάχης και θυσίας των: Ιωάννη Παστρικάκη, Γεωργίου Σιγάλα, Ιωάννη Πετυχάκης, Αλέξιου Κασιάπογλου, Βασίλειου Κλουτσινιώτη και άλλων “των οποίων τα ονόματα δεν εξηκριβώθησαν, ” παρουσία και του Αντιναυάρχου Π.Ν και επίτιμου Αρχηγού Στόλου κ. Γρηγόρη Δεμέστιχα.
Το ανάγλυφο της περιοχής επιτρέπει την πλήρη οπτική ξενάγηση και κατανόηση των συνθηκών κάτω από τις οποίες δόθηκε η πιο πολύνεκρη μάχη για την απελευθέρωση της Χίου το 1912.
Σας περιμένουμε.