Οι πρώτες σκέψεις και ενέργειες
Είναι προφανές ότι τα πρώτα χρόνια από την ίδρυσή του ο ΦΟΒ δεν διέθετε ιδιόκτητες εγκαταστάσεις. Οι πρώτες ιδρυτικές συζητήσεις και συσκέψεις γίνονταν στα σπίτια των ιδρυτών. Για τις ευρύτερες συσκέψεις και Γενικές συνελεύσεις χρησιμοποιούσαν το κελί του Αγίου Γεωργίου. Σε ορισμένες περιπτώσεις χρησιμοποιήθηκε το Α΄Δημοτικό και το καφενείο του Γάφου.
Μόνιμη σκέψη και προσπάθεια των ιδρυτών και του ΔΣ ήταν η εύρεση μόνιμης στέγης γεγονός που τα δύσκολα εκείνα χρόνια δεν επέτρεψαν.
Με την αναβίωση του Ομίλου το 1946 το θέμα τέθηκε επιτακτικά χωρίς όμως αποτόλμα. Το 1954 το ΔΣ εγκρίνει την ενοικίαση της οικίας της Αταλάντης Ψωμάκη στην συνοικία Πούλου, ενός ημιυπόγειου κτίσματος ενός δωματίου ακατάλληλου λόγω μεγέθους και μειωτικού του κύρους του σωματείου.
Έτσι τον επόμενο χρόνο το ΔΣ με σχετική απόφασή του επανέρχεται και με έγγραφό του ζητεί την παραχώρηση του α΄ ορόφου της οικίας του Αντωνίου Μπαχά στη θέση Γκιούλη, χωρίς ενοίκιο αλλά με την υποχρέωση να γίνουν με έξοδά του ομίλου οι αναγκαίες επιδιορθώσεις και επισκευές.
Το όνειρο γίνεται πραγματικότητα
Στον χώρο αυτό παρέμειναν τα γραφεία του ΦΟΒ για μια 8ετία. Ο όμιλος όμως είχε πια ανδρωθεί αναπτύσσοντας αξιόλογη δραστηριότητα. Το κλίμα και οι συνθήκες είχαν ωριμάσει για την απόκτηση ιδιόκτητου Πνευματικού κέντρου.
Έντονες υπήρξαν όμως οι διαφωνίες μεταξύ των μελών του ΔΣ για τον τόπο ανέγερσής του. Τελικά επεκράτησε η άποψη να επιλεγεί η σημερινή τοποθεσία, σε οικόπεδο που παραχωρήθηκε από την Επιτροπή του Αγίου Γεωργίου.
Και η επίπονη προσπάθεια ξεκίνησε. Ύστερα από σκληρούς αγώνες και πολλές δυσκολίες το ωραιότατο νεοκλασικό κτίριο, έργο του μηχανικού Ευ. Τσαρδάκα αποτελεί πραγματικότητα. Η τελετή των εγκαινίων την Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 1964, υπήρξε μεγαλοπρεπής. Παρευρέθηκαν όλες οι Αρχές της Χίου και του Βροντάδου και πλήθος κόσμου. Το αρχικό αυτό κτίριο αποτελείτο από μια μεγάλη αίθουσα, βοηθητικούς χώρους και τα γραφεία του ΔΣ και της εφημερίδας αριστερά και δεξιά.
Η επέκταση
Το 1978 αποφασίστηκε να ξεκινήσουν γενναίες κτηριακές προεκτάσεις, προσθήκες και συμπληρώσεις, οι οποίες έδωσαν στο συγκρότημα τη σημερινή του μορφή. Στο αρχικό κτήριο προστέθηκε αίθουσα διαλέξεων-εκδηλώσεων, αίθουσες Μουσείου, αποθήκες και αίθριο σε σχέδια που εκπονήθηκαν από τη Αρχιτέκτονα κ. Μαρία Ξύδα. Τα έργα ολοκληρώθηκαν με τα εγκαίνια της δεξιάς (βορινής) πτέρυγας στις 20 Απριλίου 1993.
Το μέλλον
Όποιος δεν προετοιμάζεται για το μέλλον είναι υποχρεωμένος να το υποστεί…
Με αυτό το σκεπτικό το προηγούμενο ΔΣ του ΦΟΒ ανέθεσε στην γνωστή Χιώτισσα Αρχιτέκτονα κ. Μαρία Ξύδα την εκπόνηση σχεδίου εκσυγχρονισμού και επέκτασης των κτηριακών του υποδομών, ικανών να ανταποκριθούν στις προκλήσεις των σημερινών αλλά και των μελλοντικών απαιτήσεων. Η συνεργασία αυτή προβλέπει την παράδοση πλήρους φακέλου για υποβολή χρηματοδότησής του στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ 2007-2013.
Η βασική ιδέα του σχεδίου όπως έχει διαμορφωθεί από την αρχιτέκτονα σε συνεργασία με το ΔΣ του ομίλου είναι:
1. Η ενοποίηση των υπαρχόντων μουσειακών χώρων με παράλληλη βελτίωση και εκσυγχρονισμό των μουσειολογικών και ηλεκτρομηχανολογικών τους εγκαταστάσεων. Συγκεκριμένα προτείνεται η σημερινή αίθουσα εκδηλώσεων με προσθήκη παταριού, να χρησιμοποιηθεί για τη φιλοξενία των μουσειακών συλλογών που σήμερα φιλοξενούνται στη δεξιά (βορινή) πτέρυγα, ενώ αρχικό νεοκλασικό κτίριο να αξιοποιηθεί για τη Διοικητική και Γραμματειακή υποστήριξη του Ομίλου, ως χώρος υποδοχής και πληροφόρησης του κοινού και πωλητήριο.
2. Δημιουργία νέων υποδομών και συγκεκριμένα ενός τριώροφου κτιρίου που εκμεταλλευόμενο τη μορφολογία του εδάφους και τους πολεοδομικούς συντελεστές δόμησης να κατασκευαστεί στη βορινή πλευρά του σημερινού συγκροτήματος αλλά και σε επιπλέον χώρο που παραχωρείται από την ιδιοκτήτρια κ. Καστάνου.
Στο 1ο επίπεδο το οποίο ταυτίζεται με το επίπεδο της πλατείας θα δημιουργηθεί χώρος περιοδικών εκθέσεων, βιβλιοθήκης και τα καμαρίνια του θεάτρου. Στο 2ο επίπεδο θα δημιουργηθεί σύγχρονη αίθουσα θεάτρου 300 περίπου θέσεων που θα ενώνεται με το υπάρχον σήμερα κτίριο με φουαγιέ. Στο 3ο επίπεδο θα δημιουργηθεί χώρος καφέ-εστιατορίου το οποίο θα πλαισιώνει τις εκδηλώσεις του ΦΟΒ αλλά θα μπορεί να λειτουργεί και ανεξάρτητα.
Η μετακίνηση και στα τρία επίπεδα του νέου συγκροτήματος αλλά και στο παλαιό θα γίνεται μέσω κοινού κλιμακοστασίου –ασανσέρ.
Περιμετρικά όλου του συγκροτήματος προτείνεται η δημιουργία διαδρόμου με κατάλληλη διαμόρφωση των τοιχίων του εθνικού δρόμου σε υπαίθριο εκθετήριο.
Με τέτοιες σύγχρονες υποδομές είναι βέβαιο ότι ο ΦΟΒ όχι απλά θα εκπληρώσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τον προορισμό του προς το Βροντάδο και τους ανθρώπους του, αλλά θα γίνει το κέντρο της Πολιτιστικής δραστηριότητας όλου του νομού, προσελκύοντας και φιλοξενώντας με αξιώσεις υψηλού επιπέδου.