Εκτύπωση E-mail
Ο Όμιλος - Οι υποδομές
Σάββατο, 26 Ιούνιος 2010 09:57
Ευρετήριο Άρθρου
Το Πνευματικό Κέντρο του Φ.Ο.Β.
Το μέλλον
Όλες οι Σελίδες
Οι πρώτες σκέψεις και ενέργειες.
 
 
Είναι προφανές ότι τα πρώτα χρόνια από την ίδρυσή του ο ΦΟΒ δεν διέθετε ιδιόκτητες εγκατασaltτάσεις. Οι πρώτες ιδρυτικές συζητήσεις και συσκέψεις γίνονταν στα σπίτια των ιδρυτών. Για τις ευρύτερες συσκέψεις και Γενικές συνελεύσεις χρησιμοποιούσαν το κελί του Αγίου Γεωργίου. Σε ορισμένες περιπτώσεις χρησιμοποιήθηκε το Α΄Δημοτικό και το καφενείο του Γάφου.
 
Μόνιμη σκέψη και προσπάθεια των ιδρυτών και του ΔΣ ήταν η εύρεση μόνιμης στέγης γεγονός που τα δύσκολα εκείνα χρόνια δεν επέτρεψαν.
 
Με την αναβίωση του Ομίλου το 1946 το θέμα τέθηκε επιτακτικά χωρίς όμως  αποτόλμα. Το 1954 το ΔΣ εγκρίνει την ενοικίαση της οικίας της Αταλάντης Ψωμάκη στην συνοικία Πούλου, ενός ημιυπόγειου κτίσματος ενός δωματίου ακατάλληλου λόγω μεγέθους και μειωτικού του κύρους του σωματείου.
Έτσι τον επόμενο χρόνο το ΔΣ με σχετική απόφασή του επανέρχεται και με έγγραφό του ζητεί την παραχώρηση του α΄ ορόφου της οικίας του Αντωνίου Μπαχά στη θέση Γκιούλη, χωρίς ενοίκιο αλλά με την υποχρέωση να γίνουν με έξοδά του ομίλου οι αναγκαίες επιδιορθώσεις και επισκευές.
 
 

Το όνειρο γίνεται πραγματικότητα.
 
 
 alt
Στον χώρο αυτό παρέμειναν τα γραφεία του ΦΟΒ για μια 8ετία. Ο όμιλος όμως είχε πια ανδρωθεί αναπτύσσοντας αξιόλογη δραστηριότητα. Το κλίμα και οι συνθήκες είχαν  ωριμάσει για την απόκτηση ιδιόκτητου Πνευματικού κέντρου.
Έντονες υπήρξαν όμως οι διαφωνίες μεταξύ των μελών του ΔΣ για τον τόπο ανέγερσής του. Τελικά επεκράτησε η άποψη να επιλεγεί η σημερινή τοποθεσία, σε οικόπεδο που παραχωρήθηκε από την Επιτροπή του Αγίου Γεωργίου.
Και η επίπονη προσπάθεια ξεκίνησε. Ύστερα από σκληρούς αγώνες και πολλές δυσκολίες το ωραιότατο νεοκλασικό κτίριο, έργο του μηχανικού Ευ. Τσαρδάκα αποτελεί πραγματικότητα. Η τελετή των εγκαινίων την Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 1964, υπήρξε μεγαλοπρεπής. Παρευρέθηκαν όλες οι Αρχές της Χίου και του Βροντάδου και πλήθος κόσμου.  Το αρχικό αυτό κτίριο αποτελείτο από μια μεγάλη αίθουσα, βοηθητικούς χώρους και τα γραφεία του ΔΣ και της εφημερίδας αριστερά και δεξιά.
 
 
 

 
 
 
Η επέκτασηalt
 
 
 
Το 1978 αποφασίστηκε να ξεκινήσουν γενναίες κτηριακές προεκτάσεις, προσθήκες και συμπληρώσεις, οι οποίες έδωσαν στο συγκρότημα τη σημερινή του μορφή. Στο αρχικό κτήριο προστέθηκε αίθουσα διαλέξεων-εκδηλώσεων, αίθουσες Μουσείου, αποθήκες και αίθριο σε σχέδια που εκπονήθηκαν από τη Αρχιτέκτονα κ. Μαρία Ξύδα.  Τα έργα ολοκληρώθηκαν με τα εγκαίνια της δεξιάς (βορινής) πτέρυγας στις 20 Απριλίου 1993.