Ο Όμιλος
ΦΟΒ , Ιστορία και Δράση PDF Εκτύπωση E-mail

Dim lights Embed Embed this video on your site

 
PDF Εκτύπωση E-mail
Οι πρώτες σκέψεις και ενέργειες.
 
 
Είναι προφανές ότι τα πρώτα χρόνια από την ίδρυσή του ο ΦΟΒ δεν διέθετε ιδιόκτητες εγκατασaltτάσεις. Οι πρώτες ιδρυτικές συζητήσεις και συσκέψεις γίνονταν στα σπίτια των ιδρυτών. Για τις ευρύτερες συσκέψεις και Γενικές συνελεύσεις χρησιμοποιούσαν το κελί του Αγίου Γεωργίου. Σε ορισμένες περιπτώσεις χρησιμοποιήθηκε το Α΄Δημοτικό και το καφενείο του Γάφου.
 
Μόνιμη σκέψη και προσπάθεια των ιδρυτών και του ΔΣ ήταν η εύρεση μόνιμης στέγης γεγονός που τα δύσκολα εκείνα χρόνια δεν επέτρεψαν.
 
Με την αναβίωση του Ομίλου το 1946 το θέμα τέθηκε επιτακτικά χωρίς όμως  αποτόλμα. Το 1954 το ΔΣ εγκρίνει την ενοικίαση της οικίας της Αταλάντης Ψωμάκη στην συνοικία Πούλου, ενός ημιυπόγειου κτίσματος ενός δωματίου ακατάλληλου λόγω μεγέθους και μειωτικού του κύρους του σωματείου.
Έτσι τον επόμενο χρόνο το ΔΣ με σχετική απόφασή του επανέρχεται και με έγγραφό του ζητεί την παραχώρηση του α΄ ορόφου της οικίας του Αντωνίου Μπαχά στη θέση Γκιούλη, χωρίς ενοίκιο αλλά με την υποχρέωση να γίνουν με έξοδά του ομίλου οι αναγκαίες επιδιορθώσεις και επισκευές.
 
 

Το όνειρο γίνεται πραγματικότητα.
 
 
 alt
Στον χώρο αυτό παρέμειναν τα γραφεία του ΦΟΒ για μια 8ετία. Ο όμιλος όμως είχε πια ανδρωθεί αναπτύσσοντας αξιόλογη δραστηριότητα. Το κλίμα και οι συνθήκες είχαν  ωριμάσει για την απόκτηση ιδιόκτητου Πνευματικού κέντρου.
Έντονες υπήρξαν όμως οι διαφωνίες μεταξύ των μελών του ΔΣ για τον τόπο ανέγερσής του. Τελικά επεκράτησε η άποψη να επιλεγεί η σημερινή τοποθεσία, σε οικόπεδο που παραχωρήθηκε από την Επιτροπή του Αγίου Γεωργίου.
Και η επίπονη προσπάθεια ξεκίνησε. Ύστερα από σκληρούς αγώνες και πολλές δυσκολίες το ωραιότατο νεοκλασικό κτίριο, έργο του μηχανικού Ευ. Τσαρδάκα αποτελεί πραγματικότητα. Η τελετή των εγκαινίων την Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 1964, υπήρξε μεγαλοπρεπής. Παρευρέθηκαν όλες οι Αρχές της Χίου και του Βροντάδου και πλήθος κόσμου.  Το αρχικό αυτό κτίριο αποτελείτο από μια μεγάλη αίθουσα, βοηθητικούς χώρους και τα γραφεία του ΔΣ και της εφημερίδας αριστερά και δεξιά.
 
 
 

 
 
 
Η επέκτασηalt
 
 
 
Το 1978 αποφασίστηκε να ξεκινήσουν γενναίες κτηριακές προεκτάσεις, προσθήκες και συμπληρώσεις, οι οποίες έδωσαν στο συγκρότημα τη σημερινή του μορφή. Στο αρχικό κτήριο προστέθηκε αίθουσα διαλέξεων-εκδηλώσεων, αίθουσες Μουσείου, αποθήκες και αίθριο σε σχέδια που εκπονήθηκαν από τη Αρχιτέκτονα κ. Μαρία Ξύδα.  Τα έργα ολοκληρώθηκαν με τα εγκαίνια της δεξιάς (βορινής) πτέρυγας στις 20 Απριλίου 1993.
 
 
 
 
 
 
 
Περισσότερα...
 
Οι άνθρωποι ... του Ομίλου PDF Εκτύπωση E-mail
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Φιλοπροόδου Ομίλου Βροντάδου (Φ.Ο.Β.) που προήλθε από τις εκλογές της 10/06/2012 στη συνεδρίασή του στις 13/6/2012 συγκροτήθηκε σε σώμα με την παρακάτω σύνθεση:
 
        Πρόεδρος :  Στείρος Πολύδωρος
  Αντιπρόεδρος :   Κάβουρας Μάρκος
 Γ. Γραμματέας Νικολάου Αντώνης
                Ταμίας :  Αρμενάκης Δημήτρης
 
Μέλη :
 •  Αμπαζή Γιασεμή
 • Καλλίτση-Βούκουνα Τζένη
 • Κατσάλα Μαρία
 • Κομνηνάρη Ασημίνα
 • Μπατή Αργυρώ
 • Μπατής Ιωάννης
 • Παντελίδης Γεώργιος
 • Παπαζή Αργυρώ
 • Παπαζή Μαρία
 • Στείρος Ε. Ιωάννης
 • Στείρος Σταύρος
 • Τσίχλα Δέσποινα

Αναπληρωματικά Μέλη :

 
·        Ζουμή Δέσποινα
·        Μπαχά Νικητία
 
  
 

 
 
PDF Εκτύπωση E-mail
Εισαγωγικά
 
Άνοιξη του 1924. Μια ολιγάριθμη ομάδα δραστήριων και προοδευτικών συμπολιτών μας, σκέφθηκε να δaltημιουργήσει στο Βροντάδο πνευματική ζωή.
Δύο μόλις χρόνια μετά τη Μικρασιατική καταστροφή, όταν η ζωή στο μυροβόλο νησί της Χίου, άρχιζε να παίρνει τον κανονικό ειρηνικό της ρυθμό, ο άξιοι νέοι συμπολίτες μας συνέλαβαν την ιδέα της ιδρύσεως του Φιλοπροόδου Ομίλου Βροντάδου (Φ.Ο.Β.).
 
Η σκέψη των ιδρυτών σύντομα έλαβε σάρκα κα οστά. Η πρόταση, η οποία τόσο εύστοχα εκφράστηκε, τέθηκε σε εφαρμογή. Από τότε μέχρι σήμερα, ο Φ.Ο.Β. πορεύεται ευεργετικά για τον τόπο και τους κατοίκους του και έχει στο ενεργητικό του εξαίρετα επιτεύγματα.
 
Σκοπός του σωματείου, η πνευματική, πολιτιστική και κοινωνική ανάπτυξη των μελών και γενικά ολόκληρου του Βροντάδου. Τούτο επιτυγχάνεται με ανάλογες δραστηριότητες, όπως διαλέξεις, εκδρομές, θεατρικές παραστάσεις, ψυχαγωγικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, εκθέσεις, αναδασώσεις, εκτελέσεις κοινωφελών έργων, αθλητικά τμήματα, δανειστική βιβλιοθήκη, λαογραφικό μουσείο, έκδοση εφημερίδας και άλλα μέσα.
 
 
Επίλογος
Η ομάδα πρωτοβουλίας της
Ο Φ.Ο.Β. με την πολυετή, πολύπλευρη και καρποφόρα δραστηριότητα του, συνέβαλε στην πνευματική και πολιτιστική ανύψωση του τόπου μας, και επιβλήθηκε δίκαια στη Βρονταδουσιακή και Χιακή κοινωνία.
 
Η βράβευση του από το ανώτατο πνευματικό ίδρυμα της χώρας , την Ακαδημία Αθηνών, το 1975, αποτελεί αναγνώριση του πολύπλευρου έργου του πανελλαδικά και σταθμό στα πνευματικά χρονικά του νησιού.
 
Το έργο αυτό ειδικά στις δύσκολες εποχές που διανύουμε,  μπορεί και πρέπει να συνεχιστεί και να αναβαθμιστεί με την βοήθεια και την συμπαράσταση όλων μας.
 
 Δεν περισσεύει κανείς.