Αφιερώματα
Παστρικάκεια 2015 Εκτύπωση E-mail
Αφιερώματα - Αφιερώματα
Κυριακή, 24 Μάιος 2015 08:17

Η Σχολή Ναυτικών Δοκίμων (Σ.Ν.Δ), ο Ναυτικός Όμιλος Ελλάδος (Ν.Ο.Ε) και ο Ιστιοπλοϊκός Όμιλος Πειραιώς (Ι.Ο.Π) τίμησαν και φέτος τον τριτοετή Ναυτικό Δόκιμο Ιωάννη Παστρικάκη πραγματοποιώντας το Σαββατοκύριακο 9-10 Μαΐου στον Φαληρικό Όρμο ιστιοπλοϊκό αγώνα με την ονομασία «Παστρικάκεια 2015- Επετειακός Αγώνα 170 χρόνων της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων» υπό την αιγίδα της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας (Ε.Ι.Ο.).

 Ο Ιωάννης Παστρικάκης ήταν ο πρώτος μαθητής της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων, που έπεσε στο πεδίο της τιμής κατά τους Βαλκανικούς Πολέμους. Γεννήθηκε στις Αρχάνες, Ηρακλείου Κρήτης το 1894. Έχασε την ζωή του στη Χίο στο όρος Αίπος πάνω από το Βροντάδο σε μάχη με τον Τουρκικό στρατό το Νοέμβριο του 1912 συμμετέχοντας σε αποβατικό άγημα δια την κατάληψη της νήσου. Μετά το θάνατό του, του απενεμήθη ο βαθμός του αρχικελευστή - οπλίτη. Η προτομή του τοποθετήθηκε τιμητικά στον κήπο της Σ.Ν.Δ. και στην πλατεία του Φιλοπροόδου Ομίλου Βροντάδου δίπλα στην προτομή του Ανθυποπλοιάρχου Νικολάου Ρίτσου που έχασε τη ζωή του στην ίδια μάχη.

Περισσότερα...
 
Μονοπάτι Θυσίας Αίπους 2014 Εκτύπωση E-mail
Αφιερώματα - Αφιερώματα
Πέμπτη, 20 Νοέμβριος 2014 16:24

Τούτη την πατρίδα την έχομεν όλοι μαζί, και σοφοί κι αμαθείς, και πλούσιοι και φτωχοί, και πολιτικοί και στρατιωτικοί, και οι πλέον μικρότεροι άνθρωποι. Όσοι αγωνιστήκαμεν, αναλόγως ο καθείς, έχομεν να ζήσομεν εδώ. Το λοιπόν δουλέψαμεν όλοι μαζί να τη φυλάμε κι όλοι μαζί, και να μη λέγει ούτε ο δυνατός “εγώ”, ούτε ο αδύνατος. Ξέρετε πότε να λέγει ο καθείς “εγώ”; όταν αγωνιστεί μόνος του και φκιάσει ή χαλάσει, να λέγει “εγώ”. Όταν όμως αγωνίζονται πολλοί και φκιάνουν, τότε να λέμε “εμείς”. Είμαστε στο “εμείς” κι όχι στο “εγώ”.
ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ “ΑΠΟΜΝΗΜΟΝΕΥΜΑΤΑ

 

Dim lights Embed Embed this video on your site

 
Αφιέρωμα στο Δρόμο Θυσίας Αίπους 2014 Εκτύπωση E-mail
Αφιερώματα - Αφιερώματα
Τετάρτη, 19 Νοέμβριος 2014 17:52

"Σ᾿ αὐτὸ τὸν κόσμο, ποὺ ὁλοένα στενεύει, ὁ καθένας μας χρειάζεται ὅλους τοὺς ἄλλους. Πρέπει ν᾿ ἀναζητήσουμε τὸν ἄνθρωπο, ὅπου καὶ νὰ βρίσκεται. " Γ. Σεφέρης

 

Dim lights Embed Embed this video on your site

 
Γ. Καλλίτσης: Λόγω και Έργω Λειτουργός Εκτύπωση E-mail
Αφιερώματα - Αφιερώματα
Κυριακή, 08 Ιούνιος 2014 15:40

Ο Φιλοπρόοδος Όμιλος Βροντάδου τίμησε με εορταστικές εκδηλώσεις   την 90η  επέτειο της ιδρύσεως  του, την Κυριακή της Πεντηκοστής, 8 Ιουνίου 2014.Πραγματοποιήθηκε Θεία Λειτουργία – Αρτοκλασία    στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Γεωργίου Βροντάδου και  αφιέρωμα στον εκπαιδευτικό - συγγραφέα  Γεώργιο Σταύρου Καλλίτση με τίτλο   «Λόγῳ και ἒργῳ λειτουργός», σε συνεργασία με τον   Σύλλογο Δασκάλων και Νηπιαγωγών Χίου «Αδαμάντιος Κοραής» , το 1ο  Δημοτικό Σχολείο Αγίου Γεωργίου Βροντάδου. Για τη ζωή και το έργο του Γεωργίου Καλλίτση μίλησαν  ο  Δ/ντης του 1ου Δημοτικού Σχολείου Βροντάδου,  Γεώργιος Παντελίδης, ο  Πρόεδρος του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Χίου  Γεώργιος Αμπαζής και ο Πρόεδρος του Φ.Ο.Β.Πολύδωρος Στείρος. Κείμενα διάβασαν οι εκπαιδευτικοί  Μάρκος Σκούφαλος και Νίκος Χούλης, ενώ μαθητές του 1ου Δημοτικού Βροντάδου  υπό τη διεύθυνση του μουσικού Σταύρου Στείρου τραγούδησαν μελοποιημένα ποιήματα. Καταγράφηκαν δια ζώσης μαρτυρίες από τους μαθητές και συναδέλφους του Τσιροπινά Στ. , Παραδείση Ε. και Κάβουρα Μ.  Επίσης προβλήθηκε οπτικοακουστικό υλικό όπου συμπολίτες μας αναφέρονται σε βιώματά τους  από την προσκοπική και κοινωνική δράση του Γεωργίου Καλλίτση με την επιμέλεια του Νικολάου Αντώνη, γραμματέα του Συλλόγου.

 

 

Ακούστε εδώ ηχητικό απόσπασα μαρτυρία του συναδέλφου του Περικλή Αποστολέλη.

 

Η δράση του ως μέλος και Πρόεδρος του ΦΟΒ αλλά και ως πρόσκοπος, βαθμοφόρος και Αρχηγός του 1ου Συστήματος Ναυτοπροσκόπων Βροντάδου.

 

 


Μαγνητοσκοπημένη αναφορά του Νίκου Γεώργουλη  που αφορά το Γεώργιο Σ. Καλλίτση.

 

Dim lights Embed Embed this video on your site

 

Αναφορά στην προσκοπική δράση του Γ. Σ. Καλλίτση.

 

Dim lights Embed Embed this video on your site

 

 
Αφιέρωμα στο Γεώργιο Σ. Καλλίτση Εκτύπωση E-mail
Αφιερώματα - Αφιερώματα
Σάββατο, 31 Μάιος 2014 14:53
Ο Φιλοπρόοδος Όμιλος Βροντάδου σας προσκαλεί να τιμήσετε με την παρουσία σας  τις εορταστικές εκδηλώσεις για  την 90η  επέτειο της ιδρύσεως  του, την Κυριακή της Πεντηκοστής, 8 Ιουνίου 2014.
Ώρα 9:00 π.μ., Θεία Λειτουργία – Αρτοκλασία    στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Γεωργίου Βροντάδου
Ώρα 11:00 π.μ., στην πνευματική εστία του  Φ.Ο.Β.θα πραγματοποιηθεί αφιέρωμα στον εκπαιδευτικό - συγγραφέα  Γεώργιο Σταύρου Καλλίτση με τίτλο   «Λόγῳ και ἒργῳ λειτουργός», που συνδιοργανώνουν ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Χίου «Αδαμάντιος Κοραής» , το 1ο  
Δημοτικό Σχολείο Αγίου Γεωργίου Βροντάδου,  και ο  Φ.Ο.Β.  
Για τη ζωή και το έργο του Γεωργίου Καλλίτση θα μιλήσουν ο  Δ/ντης του 1ου Δημοτικού Σχολείου Βροντάδου,  Γεώργιος Παντελίδης, ο  Πρόεδρος του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Χίου  Γεώργιος Αμπαζής και ο Πρόεδρος του Φ.Ο.Β.Πολύδωρος Στείρος. Κείμενα θα διαβάσουν οι εκπαιδευτικοί  Μάρκος Σκούφαλος και Νίκος Χούλης, ενώ μαθητές του 1ου Δημοτικού Βροντάδου  υπό τη διεύθυνση του μουσικού Σταύρου Στείρου  θα τραγουδήσουν μελοποιημένα ποιήματα. Επίσης θα  προβληθεί οπτικοακουστικό υλικό όπου συμπολίτες μας αναφέρονται σε βιώματά τους  από την προσκοπική και κοινωνική δράση του Γεωργίου Καλλίτση.

Ώρα 12:00 π.μ.. Μικρή Δεξίωση στο αίθριο

            ΑΠΟ ΤΟ ΔΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ
 
«ΈναρξηΠροηγούμενο12ΕπόμενοΤέλος»

Σελίδα 1 από 2