Μουσείο
Εκτύπωση E-mail
Μουσείο - Ταξίδια Μνήμης
Σάββατο, 17 Ιούλιος 2010 09:52

Ταξίδια μνήμης... στις θάλασσες του κόσμου

 alt
Ο Φ.Ο.Β. απευθύνει ανοιχτή πρόσκληση στους ανθρώπους της ναυτοσύνης του τόπου μας και τους καλεί να συμβάλουν στη συγκρότηση ενός αρχείου προφορικών μαρτυριών, την ύπαρξη του οποίου θεωρούμε αυτονόητη σε ένα νησί που έχει συνδέσει τόσο στενά τη μοίρα του με τη θάλασσα.
 
 Το όλο εγχείρημα έχει ως στόχο τη διάσωση της βιωμένης εμπειρίας των ανθρώπων της θάλασσας , τον εμπλουτισμό των ιστορικών πηγών και θα αποτελέσει πολύτιμη παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές.
 
Παράλληλα, το υλικό που θα συγκεντρωθεί θα εμπλουτίσει το Ναυτικό Μουσείο του Φ.Ο.Β. ή θα χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία ενός ψηφιακού Μουσείου με άξονα τη ναυτική ζωή.
 
Tην επιστημονική επιμέλεια αυτής της προσπάθειας, έχει αναλάβει ο χιώτης ιστορικός και υπεύθυνος του Τμήματος Γενεαλογίας και Προφορικής Ιστορίας του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού Μιχάλης Βαρλάς, ενώ  την ευθύνη της καταγραφής , αρχειοθέτησης και αξιοποίησης αυτού του υλικού, έχουν αναλάβει οι:
alt 
Γιασεμή Αμπαζή, Φιλόλογος, μέλος του Δ.Σ. του Ομίλου
 
Ασπασία Φαφαλιού, Φιλόλογος,
 
Αγγελική Μεννή, Φιλόλογος
 
Πολύδωρος Στείρος , Μαθηματικός, Πρόεδρος του Δ.Σ. του Ομίλου
 
Αντώνης Νικολάου, Τεχνολόγος Μηχανολόγος, μέλος του Δ.Σ. του Ομίλου
 
 Αν λοιπόν επιθυμείτε να βοηθήσετε στο όλο εγχείρημα και να μοιραστείτε μαζί μας αναμνήσεις, βιώματα, συναισθήματα, μαρτυρίες , ντοκουμέντα, φωτογραφίες, αντικείμενα ή ό,τι άλλο έχετε να προσφέρετε για την έρευνα και τη γνώση , επικοινωνήστε μαζί μας.
Εδώ , στη ζεστή και φιλική ατμόσφαιρα του Φ.Ο.Β. θα ξεκινήσουμε μαζί «το ταξίδι μνήμης στις θάλασσες του κόσμου».
Dim lights Embed Embed this video on your site
 
 Δείτε ακόμα:
 
Το Μουσείο Εκτύπωση E-mail
Μουσείο - Μουσείο
Παρασκευή, 09 Ιούλιος 2010 00:00
 Το Μουσείο του Φ.Ο.Β. στεγάζεται στις ιδιόκτητες εγκαταστάσεις του Ομίλου , κοντά στον καθεδρικό Ναό του Αγίου Γεωργίου, το Φαφαλίειο Στάδιο και το     1ο Δημοτικό Σχολείο Βροντάδου σε ένα χώρο με ξεχωριστή ομορφιά .alt
 
 
 Η συλλογή αντικειμένων ξεκίνησε από το 1955 , με αφορμή τη Δεύτερη Έκθεση Τοπικής Δραστηριότητας που οργάνωσε με επιτυχία ο Φ.Ο.Β. Από το      1960    στεγάστηκε προσωρινά στο Ξενίειο Παρθεναγωγείο.
 
 
Τα εγκαίνια του Μουσείου τελέστηκαν την Κυριακή 17 Ιουνίου 1962  . Τα χρόνια περνούσαν και τα εκθέματά του εμπλουτίζονταν ώσπου το 1979     μεταστεγάστηκε σε νέους ιδιόκτητους χώρους , την αρχιτεκτονική μελέτη των οπoίων ανέλαβε η αρχιτέκτονας Μαρία Ξύδα, και περιλαμβάνει τα τμήματα: Λαογραφικό, Εκκλησιαστικό Ιστορικό, Ναυτικό, και Φυσικής Ιστορίας.

  


 

 


 

 

 
Συλλογή ταριχευμένων πτηνών και ζώων Εκτύπωση E-mail
Μουσείο - Φυσικής Ιστορίας
Σάββατο, 26 Ιούνιος 2010 05:13

Ο ΦΟΒ διαθέτει Συλλογή ταριχευμένων πτηνών και ζώων της χιακής πανίδας , - και όχι μόνο- πυρήνας της altοποίας υπήρξε η συλλογή Αδαμαντίου Σαλλιάρη.

 Πρόκειται για μια πλούσια συλλογή με εξαιρετικά σπάνια είδη, όπως ο λευκός πελεκάνος, ο γυπαετός, ο βασιλικός ερωδιός, ο βασιλικός αετός, ο ψαραετός, ο αργυροπελεκάνος και ο γερανός.

 

Αυτό το χρονικό διάστημα βρίσκεται σε εξέλιξη πρωτοβουλία για την ανάδειξή της. Συγκεκριμένα, τα εκθέματα έχουν φωτογραφηθεί με επαγγελματική τελειότητα από τους φίλους και συνεργάτες του Φ.Ο.Β Γιάννη Μεννή και Μιχάλη Πλακωτάρη, έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία ψηφιοποίησής τους, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η επαναταυτοποίηση με την επιστημονική τους ονομασία.

 

 

Θα ακολουθήσει η συντήρηση και προβολή της Συλλογής με στόχο τη δημιουργία ενός Μουσείου Φυσικής Ιστορίας.


 
Η ναυτική Συλλογή Εκτύπωση E-mail
Μουσείο - Ναυτικό
Παρασκευή, 25 Ιούνιος 2010 17:23
 
Το Μουσείο διαθέτει Ναυτική Συλλογή που φιλοξενεί ομοιώματα ιστιοφόρων πλοίων, πλοιογραφίεaltς και θαλασσογραφίες ,ναυτικούς χάρτες, ημερολόγια, πυξίδες κλπ. καθώς και μια φωτοθήκη με φωτογραφίες από τη ναυτοσύνη του Βροντάδου.
 
 
 
Αυτή η συλλογή καθώς και η μακροχρόνια ιστορία του Βροντάδου στη ναυτιλία μας παρακίνησαν να ξεκινήσουμε το Αρχείο προφορικών μαρτυριών για τη ναυτοσύνη με τίτλο «Ταξίδια μνήμης στις θάλασσες του κόσμου».
 
 
 
Στο φιλόξενο χώρο του Ομίλου οργανώνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα συναντήσεις με ανθρώπους της θάλασσας που ξετυλίγουν πτυχές της ζωής τους, καταθέτουν εμπειρίες και γνώσεις, φωτογραφίες, πραγματικούς θησαυρούς για τις επόμενες γενιές.
Dim lights Embed Embed this video on your site
 
  

 
Εκκλησιαστική - Ιστορική Συλλογή Εκτύπωση E-mail
Μουσείο - Ιστορικό - Εκκλησιαστικό
Παρασκευή, 25 Ιούνιος 2010 16:53
altΟ Φ.Ο.Β. σεμνύνεται να φιλοξενεί εκκλησιαστική και ιστορική του Συλλογή.
 
Μέρος της πρώτης αποτελούν τμήματα που διασώθηκαν από το μαρμάρινο τέμπλο του Καθεδρικού Ναού του Αγίου Γεωργίου μετά το σεισμό του 1881, μέρη από το ξυλόγλυπτο τέμπλο, δεσποτικό καθώς και βυζαντινές εικόνες.
 
 
 Η ιστορική συλλογή περιλαμβάνει αντικείμενα από τη μάχη του Αίπους όπως ξίφη, όπλα και στρατιωτικά κράνη αλλά και πολλές απεικονίσεις ιστορικών γεγονότων. Ανάμεσα στα εκθέματα ο επισκέπτης θα συναντήσει και τη σφαίρα που πλήγωσε θανάσιμα το Ρίτσο , ένα αφιέρωμα στη ζωή του και προσωπικά του αντικείμενα.